Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Att erbjuda barn och unga trygga idrottsmiljöer har aldrig varit viktigare

I Riksidrottsförbundets Riktlinjer för barn och ungdomsidrott står det att alla inom idrotten ska arbeta för att skapa trygga och inkluderande idrottsmiljöer för barn och unga. I vår samtid kanske dessa riktlinjer blivit än mer viktiga. Därför var temat för SVEBI:s årliga Idrottsvetenskapliga konferens 2024, som i dagarna arrangerades vid Karlstads universitet, Barn och unga i trygga idrottsmiljöer. 

Barn som kramas på fotbollsplan
Foto: AI-genererad bild

Riktlinjerna utgår från fem huvudspår som är trygghet, delaktighet, glädje, allsidighet och hälsa. Detta är inte minst något som ingår i skolämnet idrott och hälsa då det handlar om att inspirera och motivera ungdomar på vägen ut i vuxenlivet.

Konferensen huserade fyra namnkunniga keynote speakers inom området och först ut första dagen var Stiliani Chroni, professor i idrottspsykologi och idrottscoaching vid Högskolan i Innlandet i Norge. Hennes föreläsning ringade in problematiken kring trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar genom att berätta att enligt World Health Organization är det ett av två barn i alla länder som upplevt psykiskt, fysiskt eller sexuellt våld det senaste året. Inte sällan i idrottsmiljöer. Professor Chroni menade att vi behöver öppna ögonen för detta och adressera problemet i skola, idrottsföreningar, i hemmet och så vidare för att få till en förändring. Tomas Peterson, verksam som senior professor på enheten Idrottsvetenskap vid Malmö universitet tog vid och presenterade som huvudredaktör antologin ”Samhällsidrotten och idrottssamhället: svensk humanistisk och samhällsvetenskaplig idrottsforskning under femtio år” tillsammans med doktoranderna Lovisa Broms och Filip Andersson samt fyra medförfattare – Anna Sätre, Marie Larneby, Susanna Johansson och Joakim Åkesson.

Späckade dagar med fullmatat program

Dag två inledde keynote speaker Mikael Quennerstedt, professor vid Gymnastik och idrottshögskolan (GIH). om fysisk aktivitet och vikten av att ställa salutogena, det vill säga hälsoursprungliga frågor. 

Dagens andra keynote speaker var Cliff Mallett, doktor i idrottspsykologi, olympisk och världsmästerskapsmedaljör samt friidrottstränare. Hans rubrik ”Finding the ‘sweet spot’: Coaches, parents, and players, as partners” satte fingret på det samarbete som måste till för att förebygga och skapa trygga idrottsmiljöer för barn och ungdomar.

Båda dagarna innehöll också parallella sessioner inom konferensens tema samt panelsamtal för att belysa hur forskning kan nå ut och omsättas i praktiken, där representanter från föreningsidrotten och forskare inom området medverkade.

– Det är många perspektiv inom det här området, säger Gabriella Torell-Palmquist, projektledare för årets SVEBI vid Karlstads universitet. Barn behöver röra på sig mer i en trygg miljö, oavsett om det är inom en idrott eller om det är i skolan eller på fritiden. Hur kan vi få in idrott och rörelse redan i förskoleåldern? Hur kan vi skapa trygga idrottsrörelser för barn och ungdomar och få till ett bra föreningsliv, som ju bland annat innebär ideellt arbete av föräldrar. Här kommer också ledarperspektivet in när det kommer till hur vi skyddar vi barn från olika typer av övergrepp, förebygger och förhindrar mobbning och så vidare.

Läs antologin ”Samhällsidrotten och idrottssamhället: svensk humanistisk och samhällsvetenskaplig idrottsforskning under femtio år.”

SVEBI (Svensk Förening för Beteende- och Samhällsvetenskaplig IdrottsforskningSwedish Association for Behavioural and Social Research in Sport), som bildades 1975, är en intresseförening för forskning och utbildning inom idrotten.

Text: Charlotte Palm Berggren, Karlstads universitet

Henrik Gustafsson, professor i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet hälsade välkommen till Svebi 2024.
Stiliani Chroni, professor i idrottspsykologi och idrottscoaching vid Högskolan i Innlandet i Norge, pratade om vikten att se, uppmärksamma och skaffa sig kunskap om övergrepp som begås mot barn och ungdomar för att kunna göra något åt dem.
Tomas Petersson, senior professor på enheten Idrottsvetenskap vid Malmö universitet, tillsammans med medförfattare, Anna Sätre, Marie Larneby, Susanna Johansson och Joakim Åkesson, till antologin Samhällsidrotten och idrottssamhället: svensk humanistisk och samhällsvetenskaplig idrottsforskning under femtio år.

Lämna ett svar

Skapa konto