Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

Fantasy-författare gav skrivtips

Alla elever i årskurserna 3 till 6 i Grums skolor hade förmånen att få besök av en författare till klasserna under ett lektionspass. Det gav oss tillfälle att få veta mer om hur man skriver en berättelse och tips om vad man ska tänka på när man skriver.

Text och foto: Marie Olsson – Södra skolan i Grums

Alla elever i årskurserna 3 till 6 i Grums skolor hade förmånen att få besök av en författare till klasserna under ett lektionspass. Det gav oss tillfälle att få veta mer om hur man skriver en berättelse och tips om vad man ska tänka på när man skriver. Författaren heter Joseph Davis och han har skrivit boken Markus av Trolyrien som är en fantasy-bok. Förra veckan kom också uppföljaren som heter Verarnas drottning ut. Joseph berättade att han började att skriva när han skulle uppmuntra en vän som låg på sjukhus med brutet ben. Han hittade då på en berättelse om en pojke som också hette Markus och hade brutit benet, men som sedan fick vara med om spännande äventyr i ett annat land som heter Trolyrien. Joseph bor i Arvika men han kommer från USA från början. Han har lärt sig svenska och han har skrivit sina böcker på svenska.

elever och en författare på besök i ett klassrum
Joseph tillsammans med elever på Slottsbrons skola

Joseph pratade med eleverna om hur man kan skriva kreativt och eleverna fick prova att skriva korta små texter för att träna sin fantasi. Mycket handlar om att få inspiration. Vi fick lyssna på början av en berättelse och sedan fortsätta den. Det fanns spännande bilder att titta på och hitta på något om. När man skriver om en person kan man tänka på personer som finns i verkligheten men då kan man hitta på ett annat namn till dem. Det är spännande att få träffa en riktig författare och många gånger är det lättare att lyssna när någon annan kommer till skolan och berättar. Joseph gav tre tips till eleverna för att komma igång med sitt skrivande:

1. Skriv med hjärtat först, sedan med hjärnan

Skriv det du tänker och känner och bry dig inte om stavning och punkter. Det kan du gå tillbaka och rätta sedan.

2. Skriv hellre någonting än ingenting

Skriv vad som helst som du kommer att tänka på först för då kommer du igång.

3. Ha koll på vad du har skrivit

Om du har berättat om något som ska hända så måste det hända. Det du lovar i början av berättelsen måste du hålla.

Hur gör man då för att bli bättre på att skriva? Joseph gav tre tips:

  1. Läs.
  2. Skriv.
  3. Låt andra hjälpa dig.

När man har skrivit något ska man låta andra läsa det så att man kan få hjälp och bli bättre. Han gav tips om att när någon tittar på din text och hittar sådant som kan bli bättre så ska man tänka: Vad bra då kan jag lära mig och bli bättre.

En elev i klass 3 i Slottsbron sa efter besöket: Jag ska skriva fast det är svårt, för då lossnar det till slut, för så sa Joseph!” . En annan elev i samma klass: ”Han kunde skriva en hel bok på ett språk han inte föddes med…då kanske jag också kan!

Så här tyckte Mahmoud och Ebbastina i Ugglan 3 på södra skolan om besöket: Det var roligt och coolt att få besök av en författare. Det var roligt och man fick veta mer om böcker. Jag fick lära mig att man skulle gå tillbaka och kolla när man hade skrivit en berättelse. Om någon rättade i berättelsen skulle man inte tycka att man var dålig. 

En lärare på mellanstadiet på Jättestenskolan berättar att eleverna satte genast igång med sitt skrivande och att det kommer bli kö till att få låna Josephs böcker.

två böcker av Joseph Davis

/Marie Olsson – Södra skolan i Grums

Lämna ett svar

Skapa konto