Arvika

Skolchefen som fick en hemmasittare

– Jag brukar sitta i möten och berätta om skolplikt, skulle jag nu skicka information till mig själv om det?

Christian Persman är skolchefen som fick en hemmasittare i familjen. En dag när sonen gick i åttan satt Christian på ett möte med skolledningen i Arvika kommun och efter mötet fick han åka och hämta sonen i skogen, dit han hade gått, istället för till skolan.

– För de flesta är det i årskurs 8 som det kraschar, då orkar de inte längre. Så var det också med min son, han orkade inte ta sig till skolan längre, säger Christian.

Unga liv visualiseras i konstverk

De här konstverken växer sig starkare ju längre eleverna i nian på Kyrkeby skola jobbar med dem. De startar med en siluett av den egna ansiktsprofilen. Sedan fylls de med deras livshistoria samtidigt som de blickar in i en önskad framtid. Förutom att konstverken blir spännande och vackra ger de ett bra underlag när elev och studievägledare träffas för att prata yrkesval.

Tankar kring folkhögskolepedagogik

Mitt första möte med folkhögskolan

En dag i mars tar jag bilen till Ingesunds folkhögskola, utanför Arvika. Jag parkerar bilen nedanför den vita, herrgårdsliknande byggnaden. I bakgrunden blänker Glafsfjorden i eftermiddagssolen. Några ungdomar släntrar mellan mig och pelarna i stentrappan upp till huvudentrén. En av dem ler välkomnande mot mig. 

20 minuter puls varje dag för en bättre hjärna

Forskning har visat att pulsträning i minst 20 minuter per dag ger positiva effekter på hjärnan. Ett signalprotein som heter BDMF bildas och gör att man får lättare att koncentrera sig och på sikt bättre skolresultat, berättar idrottslärarna på Taserudsgymnasiet i Arvika.

En klass på barn- och fritidsprogrammet och en klass på fordonsprogrammet tränar pulsträning varje dag i skolan och de har börjat uppleva positiva effekter. Eleverna tycker själva om det och de andra lärarna har upplevt att eleverna är mer fokuserade.

#prataspel @arvika

Välkommen till Arvika på en informationskväll om spel.

Denna informationskväll vänder sig till dig som har ett intresse av att utveckla din förståelse kring barn, ungdomar och spel. Vi får under kvällen höra representanter från skola, forskning, spelbransch och spelföreningar föreläsa och samtala om spel. Möjlighet finns att ställa frågor till föreläsarna och paneldeltagarna.

Informationskvällen arrangeras av Arvika kommun och Studiefrämjandet med stöd av Region Värmland i samarbete med Karlstads universitet, Sverok och Dataspelsbranschen.

Digitala informationstavlor för nyanlända

Som IKT-pedagog på Skoldatateket försöker man tillgodose TILLGÄNGLIGHET i alla möjliga situationer. När man stöter på en ny applikation så tänker man, hur kan den här appen komma till nytta?

I detta exempel ska vi para ihop 2 appar, nämligen Inprint som är ett bildstödsprogram med ofantligt många bilder och appen Aurasma som låter dig snabbt tagga bilder och låter dessa få liv i en länkad fil, t.ex en film.

Aurasma används i många olika sammanhang, t.ex. på museer där man riktar appen mot konstverket och en film startar och man kan få mer information.

När skräp blir konst

Återbruk var temat när elever i Arvika kommun gjorde konstverk av gamla kläder tillsammans med textila konsthantverkaren Kerstin Löfgren.

– De var otroligt entusiastiska och gick in med liv och lust. Första gången vi träffades pratade vi om miljötänk och vad man egentligen kastar, säger Kerstin.

Teori i skolan – praktik i Korpen

– Det är på riktigt och då gör man ett bättre jobb än i de här hittepå-situationerna som man annars får ta till, säger läraren Ulrika Lundberg.

Eleverna på barn– och fritidsprogrammet på Taserudsgymnasiet i Arvika läser sin teori i skolan och tränar sedan på alla praktiska moment i en autentisk situation genom att vara ledare i Korpens barnverksamheter. Det är ett entreprenöriellt lärande som både gör att eleverna får prova det de lär sig i verkligheten och ger dem praktisk yrkeserfarenhet inom det område de utbildar sig.

Sidor

Prenumerera på RSS - Arvika