Samhällskunskap
Film och rörlig bild har förmågan att rama in och skapa begripliga berättelser. Bilder väcker känslor och engagemang. Och inte minst så kan filmade berättelser skapa energi och mod att prata om samtidens viktiga frågor.
Årets filmkunnighetsdag i Göteborg blir en digital halvdag och därmed tillgänglig för alla, den är dessutom gratis men dock inte ett mindre intressant program.
Idéhistorikern Sverker Sörlin beskriver vår samtid som fylld av kriser. Hur ska vi förstå kriser och vad kan vi lära oss av dem?
Mediecenter bjuder in till 30-minuters onlineföreläsningar där Natur & Kultur visar delar av sitt utbud av digitala läromedel såsom Digilär och NOKflex matematik.
Välkommen på en kort föreläsning om hur du enkelt kommer igång med ditt heldigitala läromedel. Vi hjälper dig hela vägen. Häng med på denna personliga och pedagogiska guidning där du får med dig allt om den smarta funktionaliteten som stöttar både din undervisning och elevens lärande. Välkommen in i Digilär och NOKflex!
I den här filmen får du veta hur du med en enda flervalsfråga kan få mycket information om hur din klass tagit till sig ett kunskapsinnehåll. Du får också en metod för hur du får eleven att tänka mer och djupt på ett innehåll, genom SSDD-problem, Same Surface Different Depth. Lärare på Sundsta/Älvkullegymnasiet i Karlstad ger exempel från olika ämnen.
Inlagt av Tobias Berger 2020-09-14 8:21
Välkommen till Ämneslärardagen årskurs 7-9 den 27 oktober. Tillsammans med kollegor kommer du få fördjupa dig i din ämnesundervisning under ledning av de främsta forskarna inom ämnesdidaktik vid Karlstads universitet. Temat för dagen är didaktiska modeller.
Anmälan för lärare från samverkanskommuner: Värmland + Degerfors och Åmål
https://axacoair.se/go?6p9GDt7g
Den 25 september genomför Sundsta-Älvkullegymnasiet och RUC en dag om undervisningsstrategier. Välkommen att delta i kollegialt lärande om undervisning utifrån kognitionsforskning. Dagen genomförs digitalt via Zoom och på Pedagog Värmland inför dagen.
Inför dagen kommer du att få ta del av en föreläsning med Martin Kristiansson, forskare och lärarutbildare i ämnet samhällskunskap på Karlstads universitet och en föreläsning av Elisabet Mellroth, lektor vid Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.
Digital kompetens och källkritik i praktiken av Charlotta Granath, Lotta Bergseth, Jenny Sköld.
Det är en metodhandbok som riktar sig till lärare och skolbibliotekarier, rektorer, skolutvecklare, huvudmän och studenter - men även till politiker och alla andra som är intresserade av skolutveckling i en tid av förändring. Med utgångspunkt i forskning och egna erfarenheter som entreprenörer, lärare och journalister ger de här en mängd handfasta undervisningsexempel på hur elevernas medie- och informationskunnighet (MIK) kan stärkas
Inlagt av Kjerstin Persdotter 2020-05-06 14:05 i Filmpedagogik
I tider av distansundervisning och social distansering lyfter Svenska Filminstitutet möjligheten att arbeta med film i hemmiljö, såväl som i klassrummet. Alla gymnasieskolor erbjuds nu att kostnadsfritt strömma Levan Akins Guldbaggebelönade drama And Then We Danced för sina elever. I erbjudandet som pågår till 30 juni ingår filmhandledning och diskussionsunderlag.
Inlagt av Kjerstin Persdotter 2020-04-23 9:41 i Filmpedagogik
”Jag halkade in i forskarvärlden på ett bananskal.” Det säger Peter Wall, doktorand i pedagogiskt arbete. Efter tio år som högstadie- och gymnasielärare läste han en artikel om en forskarskola för lärare, och på den vägen är det.
Peter Wall är högstadielärare i matematik och samhällsorienterande ämnen (SO) samt gymnasielärare i SO. År 2008 arbetade han som högstadielärare på Rudsskolan i Karlstad.
Inlagt av Maria Nilsson 2020-03-02 11:17
Nu presenterar Filmarkivet.se , https://www.filmarkivet.se/lararteman/, den nya sektionen För skolan, med fokus på undervisning i högstadiet och gymnasiet. Filmarkivet.se innehåller kortfilmer, journalfilmer, reklamfilmer och mycket annat, från filmens början fram till idag.
Inlagt av Kjerstin Persdotter 2020-02-19 14:35 i Filmpedagogik
id:TRANS - Från Kung Kristina till idag
Utställningen pågår 19 dec - 29 mars.
Bildkonstnären Elisabeth Ohlson Wallin har – 20 år efter Ecce Homo – skapat Sveriges största konstutställning om transpersoner, deras identitet och historia. Utställningen består av ett 70-tal bilder och videoinstallationer. Här får besökaren uppleva hur transpersonerna plötsligt är i majoritet, vilket i samhället annars är precis tvärtom.
Sidor