Speaking Memories på Värmlands Museum

Jag säger till mina barn och barnbarn att de ska vara uppmärksamma. Vad som hände kan hända igen”. Zsuzsanna Reisch, överlevande

Utställningen pågår 25 jan - 24 maj.

I slutet av andra världskriget kom ungefär 10 000 judiska överlevande till Sverige. De bar med sig minnen av familjemedlemmar som mördats, av gemenskaper som försvunnit och av en förlorad värld. De började ett nytt liv här i Sverige. Utställningen berättar om de som var där. De med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. De som överlevde.

Eftersom de överlevande är gamla idag finns snart ingen kvar som kan vittna om egna erfarenheterna från Förintelsen. Med utställningen dröjer sig deras berättelser kvar genom fotografier, filmer, föremål och installationer. I Speaking Memories får de som tog sig igenom svält, övergrepp, terror och massmord en röst. Här berättar de om hur deras mänsklighet togs ifrån dem men också om hur de återerövrade lusten att leva – ibland tack vare något så enkelt som en gest av omtanke från en medmänniska.

I den interaktiva installationen Dimensions in Testimony kan besökare genom förinspelade videointervjuer samtala (på engelska) med två överlevande som så småningom hamnade i Sverige, Pinchas Gutter och Eva Schloss.

Utställningen ger tillgång till USC Shoah Foundations videoarkiv med över 55 000 vittnesmål från överlevande och vittnen av Förintelsen och andra folkmord. Dessutom ställs föremål från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau ut.

Besöket inleds med en guidad visning där vi tittar närmare på föremålen och några av personporträtten. Därefter får klassen ställa frågor till Pinchas och Eva via videoinstallationen Dimensions in Testimony.

Utställningen har producerats av Historiska museet och Institutionen för Judisk kultur i Sverige i samarbete med USC Shoah Foundation – The Institute for Visual History and Education och Auschwitz-Birkenau State Museum. Värmlands Museum är första museum efter Historiska museet i Stockholm, som visar utställningen som pågår 25 jan - 24 maj

Datum: 
2020-02-15 11:00 - 2020-05-24 16:00
Plats: 
Värmlands Museum
Västra torggatan 31
652 24 Karlstad
Målgrupp: 
Utställningen riktar sig främst till högstadiet och gymnasiet

Anmälan

Anmäl er på vår sida för skolbokning

Sista anmälningsdag: 
2020-05-24
Kostnad: 
500 kr för en visning, gratis på egen hand

Kontaktuppgifter

Kontaktperson: 
Gustav Nordansjö
Telefon: 
054 701 19 02