MIK: Propaganda

Under en eftermiddag på Karlstads stadsbibliotek och Värmlands museum fördjupar vi oss i ämnet propaganda och MIK. Vi ser på två utställningar på museet och lär oss mer om hur man kan arbeta med att skapa egna valfilmer tillsammans med barn och unga.

Idag översköljs vi av information och många vill påverka hur vi tänker och beter oss. Det här skapar stora demokratiska möjligheter, men ställer också krav på oss människor och vår förmåga till kritiskt tänkande. Vi behöver lära oss att känna igen propaganda, kunna tolka och ta ställning till vad budskapet är och vem avsändaren är. Opinionsbildning kan se ut på många olika sätt och idag har vi många sätt att kommunicera ett budskap.

Jack Werner
Jack Werner (fotograf: Gabriel Liljevall)

13.00-13.10 Inledning och presentation av dagen

13.10-14.10 Föreläsning

– Vad gör internet med vår verklighetsuppfattning?

Genom att granska påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner berättar Jack Werner om nätets påverkan på sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda den virala lögnen.

Jack Werner är journalist och föreläsare. 2014 lanserade han och två kollegor satsningen Viralgranskaren, som fick Stora journalistpriset samma höst. Nu är han aktuell med boken ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”

Lokal: Karlstads stadsbibliotek, Sessionssalen

14.10-14.40 Fika

14.40 Guidade visningar av Propaganda – risk för påverkan och Demokratins spegel.

Propaganda – risk för påverkan visar hur ”det goda samhället” lyftes fram i propaganda i Nazityskland och Sovjetunionen under 1930- och 40-talen. Den handlar också om dagens mediesamhälle, vad som styr medieflödet och hur mottagliga människor är för påverkan.

Demokratins spegel består av valaffischer från början på 1900 talet fram till nutid. Valaffischen ses oftast under kort tid, så det gäller att de inte är för komplicerade. Enkla bilder kan dock tolkas på många sätt, och det är därför också viktigt att förankra dem med text och sammanhang. En annan utmaning är svårigheten att på en och samma gång vända sig till ett helt samhälle, till alla som kommer att se affischen. Vad någon uppfattar som ett bra budskap retar upp någon annan. Därför brukar man göra budskap väldigt allmänna, men då blir det svårt att säga något med skärpa.

Lokal: Värmlands Museum

15.40-16.30 Gör en Valfilm – skolprojekt i årskurs 8, Mariebergskolan

Gör din egen valpropagandafilm utifrån Demokratins spegel. Tre åttondeklasser från Mariebergsskolan producerar under början på höstterminen egna valfilmer med inspiration från Demokratin som spegel. Det är ett mediepedagogiskt arbete för att öka medvetenheten kring budskap, avsändare och mottagare. Ta del av processen och vilka erfarenheter arbetet med eleverna resulterade i tillsammans med elever och läraren, Maria Linzie samt filmpedagogerna Joacim och Lisa Hartvig. Projektet genomförs med stöd från Region Värmland och Skapande skola.

Lokal: Karlstads stadsbibliotek, Skaparverkstaden

16.40 Slut

Propaganda – risk för påverkan är producerad av Forum för levande historia.

Valfilmerna från Mariebergskolan visas tillsammans med valaffischerna under Demokratins spegeln. Utställningen är producerad av Region- och Stadsarkivet Göteborg

affischer utställning
Två utställningar på Värmlands museum, som vi ser tillsammans.

Datum: 
2018-10-15 13:00 - 17:00
Plats: 
Värmlands museum och bibliotekshuset
Sandgrundsudden
651 08 Karlstad

Anmälan

Sista anmälningsdag: 
2018-09-15
Kostnad: 
300 kr

Kontaktuppgifter

Kontaktperson: 
Kjerstin Persdotter
Telefon: 
054-701 10 82