Barnens universitet – 11 okt sömnrobot

Två flickor i skyddsglasögon som håller varsin bägare med färgad vätska.

På Karlstads universitet pågår massor med spännande forskning som vi vill berätta om. För fjortonde året i rad kan du som är 8-12 år ta del av spännande forskning som pågår på Karlstads universitet.

Barnens universitet kommer att genomföras vid två tillfällen per dag under hösten 2021. De tre första omgångarna, som sker i oktober, kan man endast delta via en länk. Länk får man när man anmäler sig. Skolklasser är välkomna på Barnens universitet kl.13.00 vid respektive omgång.

Från och med november räknar vi med att klasser ska kunna komma på besök fysiskt, men kommer även då ge möjlighet att vara med digitalt.

Allmänhetens program är kl 15.00 varje dag. Även allmänheten får anmäla sig och får då en länk för att vara med digitalt under Barnens universitets programmen som vi har i oktober. Från och med november räknar vi med att man kan vara med på plats och då är det samling utanför Aula Magna på universitetet från och med kl.14.15.

Till båda tillfällena ska anmälan ske i förväg till juliane.radke@kau.se.

PROGRAM BARNENS UNIVERSITET 2021

11 oktober Annika Norell Clarke och Siri Jakobsson Störe, forskare inom psykologi.

Kan en sömnrobot hjälpa den som har svårt att sova?

Många har svårt att sova och ofta beror det på att kroppen är spänd eller för att tankarna rusar på. Inom sömnforskningen testar vi olika metoder för att lugna ned sig inför läggdags, som nya sätt att tänka och klassiska avslappningsövningar. Nyligen har vi börjat undersöka om det kan vara hjälpsamt att krama på en sömnrobot när man inte kan somna.

18 oktober Magnus Lestelius och Björn Sjöstrand, forskare inom kemiteknik.

Pricka rätt fack när du slänger din förpackning

Hur vet jag var jag ska slänga min förpackning så att den gör mest nytta i kretsloppet? Vi berättar om vad förpackningar, tidningar, kuvert och annat är gjort av, vad det kan finnas för lurigheter med det och hur man lägger dem i rätt fack i återvinningen så att de används bra igen och inte skadar vår natur. Vi berättar även lite nytt om forskning och nya saker som är på gång för att göra vårt samhälle mera hållbart och cirkulärt.

25 oktober Magnus Nilsson, chef på Glava energy center.

Kan man köra bil på solstrålar?

Energi kan beskrivas och lagras på många olika sätt. Idag fokuserar vi på solenergi, vad det är och vad man kan göra med det. Solceller har man ju sett på hustak, men hur får man ner energin till elbilen och elcykeln? Hur kan man använda solenergi för att laga mat? Finns det solenergi överallt? Finns det till och med i äpplen?

15 november Harald Raaijmakers, forskare inom biologididaktik.

Fantasi och världen

Fantasi och att tycka att något är häftigt kan vara olika bland oss människor. Konstnärer och forskare beskriver världen på olika sätt och förmågan att fantisera kan vara till nytta när man gör nya upptäckter. Kom och upplev hur konstnärer och forskare utforskar världen.

22 november Kristian Niemi, forskare i religionsvetenskap.

Holi! Mer än bara färg

Vad gör man när man studerar ”religion”? Det kommer vi ta upp genom att prata om den hinduiska högtiden ”holi”. Varför har vi firanden överhuvudtaget, och vad gör man just vid holi? Genom bilder och filmer kommer vi gå igenom både de berättelser som ligger till grund, och vad man gör och varför. Obs: ta på dig kläder som är okej att få färg på!

29 november Anna Smedja Bäcklund och Gunilla Kvarnlöf, forskare i kemi.

Magisk kemi – en värld full av färger

När man gör kemiexperiment blir det ibland olika färger som visar att det har hänt någon form av reaktion. Vi kollar på en del såna färgsprakande experiment och funderar lite över vad det är som händer egentligen.

NYHET!

Den 10 december kl 13.00 bjuder vi in skolklasser till ett Barnens universitet special!

Då visar vi en föreställning som ges av Kunskapsteatern. Föreställningen heter "Fakta dig".

  • Hur vet man vad som är riktigt sant?
  • Vem ska man tro på?
  • Och varför är Kjell så kritisk?

Med musik, humor och tankeställare, presenterar Kunskapsteatern en interaktiv föreställning som ger både svar och nya frågeställningar.

En medryckande lektion i det högaktuella ämnet källkritik

Rekommenderas från 10 år och uppåt.

Även till detta tillfälle gör man anmälan till juliane.radke@kau.se och möjlighet att få en buss finns.

Datum: 
2021-10-11 13:00

Anmälan

Anmälan sker i förväg till juliane.radke@kau.se

Kostnad: 
Barnens universitet är ett gratisarrangemang.

Kontaktuppgifter

Kontaktperson: 
Susanne Walan
Telefon: 
054-700 12 61