En bit av Värmland

Idag har jag träffat en bit av Värmland. 250 pedagoger från olika delar av vårt härliga landskap träffades på RUC:s (regionalt utvecklingscentrum) satsning "Läförståelse och läsundervisning" på Karlstads Universitet. En härlig start på en kompetensutveckling som ska sträcka sig under ett helt läsår. Idag fick jag  många bra tips och ideér på hur vi pedagoger kan ta oss an olika texter tillsammans med våra elever. Tips och ideér är viktigt.

När jag lyssnade till Ann Boglind, universitetslektor i svenskämnets didaktik från Göteborgs universitet gick tankarna igång. Jag började komma ihåg det jag en gång lärde mig när jag gick min lärarubildning. Har jag inte provat det där en gång? Ja, just det så kan man göra! Att jag inte tänkt på det! Minnet blev närvarande och jag tänkte på mina pärmar där jag samlat mina anteckningar från utbildningstiden. Var stod de? Kanske dags att damma av dem och kika igen. Där fanns nog en hel del att påminnas om.

Att bli påmind eller lära nytt är viktigt. Idag kände jag att mycket av det jag gjort och gör är bra när jag lär ut svenska. Men mycket av det jag gör kan jag utveckla. Tänk vad viktigt det är att vi tillsammans, kollegor emellan, kommuner emellan, pedagoger i Värmland emellan, utbyter erfarenheter och utvecklas vidare. Att vi tar chansen att fördjupa vår egen kunskap och förståelse för det ämne vi undervisar i. Att vi tar del av ny forskning. Allt det där ska jag få göra, under ett helt år. Vilken förmån! Jag kan nog inte förstå vidden av vad detta kommer innebära för Värmlands alla 250 pedagoger. Och alla 250 pedagogers elever.... Oj, vilket lyft!