Att känna samhörighet

I stort sett handlar projektet Med rätt att utmanas - i en skola för alla om att acceptera olikheter och att bredda pedagogiken. Främst har projektet verkat för att bredda kompetensen så att särskilt begåvade elever ska bli accepterade med de olikheter de har, och att öka pedagogernas kompetens att möter dem med med en pedagogik som utvecklar deras lärande. Alla elever är lika viktiga och alla ska få sina lärbehov mötta i skolan.

Genom vårat erasmusprojket, som blev en efterföljare till skolutvecklingsprojektet, får vi ta del av hur man gör i andra länder. Ni som följer bloggen har sett att vi varit i Holland och att vi ska pedagogiskt café om detta besök på torsdag den 19:e april på Orrholmsskolan, mer info och anmälan se tidigare inlägg här.

Om en dryg vecka åker nästa gäng lärare iväg, denna gång till Skottland. De kommer att blogga om sina upplevelser och reflektioner, det ska bli spännande att läsa tycker även vi som varit i Holland.

Även om det är oerhört viktigt att alla elever känner att de har en givande skolvardag där de utvecklas i kunskap, så är det också viktigt att få ingå i gemenskaper med andra som är lika fascinerade och intresserade av saker och ting (vad det än må vara) som en själv. Därför fortsätter jag att tipsa lite då och då om aktiviter jag känner till.

Som ett litet teaser om hur viktigt ett sådant deltagande kan vara för individen delar Brainpool med sig av en reflektion de fick av en deltagare av deras helghäng:

Jag ville bara tacka så jättemycket för gårdagen.

Jag ville berätta det här, för ni förtjänar att veta hur fantastiska ni är.

Gårdagen var fantastiskt rolig. Det kändes lite som att hitta hem. Men det var inte bara det. Någonting har förändrats. Inom mig. Jag har rent fysiskt aldrig varit utanför. Jag har inte varit ensam. Jag har skapat personer som får vara med. Men den person jag innerst inne är, har jag gömt. Den personen, har varit utanför. För det har aldrig funnits någon som förstått den.

Nu vet jag att det finns en plats för den jag verkligen är. Det kanske tar ett tag innan jag verkligen kan visa den personen, men med Brainpool har någonting förändrats. Det jag som jag gömt, har vaknat.

Ni gav mig inte bara en rolig dag. Jag tror ni har gett mig ett nytt liv.

Liknande återkoppling kommer från barn/ungdomar som har varit på mattekollo, deltagit i matteklubbar och jag tror också från liknande aktiviteter som t.ex. sommarforskarskolor.

Här är länkar till det jag kommer på nu i stunden:

21 april: Helghäng med Brainpool - klicka här.

17/7 - 26/7 respektive 27/7 - 6/8: Mattekollo - klicka härOBS! Ansök senast 22 april

Matteklubben tänkarna - som finns lite här och var i landet, bl.a. i Karlstad. Finns det inte så kan det troligtvis ordnas om intresse finns. Länk här.

Det finns mer och mer, förhoppningsvis hittar fler barn och ungdomar gemenskaper där de kan känna att de kan vara sig själva.

/Elisabet Mellroth