Tips på utmanande aktiviteter för barn och ungdomar

Att det är viktigt att erbjuda tillfällen där särskilt begåvade barn och ungdomar kan träffas för att tänka och lära ihop är känt från forskningen. För de som deltagit eller varit ledare på t.ex. Mattekollo eller matteklubbar är det väldigt lätt att förstå, utvärderingarna från dessa brukar också vara överväldigande positiva. Det är dock inte alltid lätta att veta eller hitta vad som finns och var, dessutom kan det vara svårt att delta om man bor långt bort.

Jag blev nyligen kontaktad av Brainpool, en ideell organisation som bland annat ordnar sådana aktiviteter, de blev erbjudna att göra ett litet gästblogginlägg hos mig vilket är det som följer här. Länkar till andra arrangörer Tomas nämner når ni genom att klicka på deras respektive namn.

/Elisabet Mellroth

Gästblogg av Tomas Bendz

Aktiviteter

Det finns flera olika organisationer som erbjuder aktiviteter som passar särbegåvade barn och ungdomar. Vissa organisationer finns representerade i hela landet vissa erbjuder lokala aktiviteter. Exempel på olika organisationer som passar särbegåvade är tillexempel Mattekollo, Ung Vetenskapssport, Svenska schackförbundet, Hello World! och Coder Dojo.

Vi på Brainpool genomför evenemang som är byggt på olika intresseområden men vårt mål är också att visa nya oväntade områden. Vi ser att det både stimulerar nya intressen och att det skapar nya vänskapsband mellan ungdomarna. Vi genomför arrangemang varje vecka och en gång i månaden erbjuder vi nya och befintliga medlemmar, och andra organisationers medlemmar, ett längre helghäng/öppet hus där vi tillsammans med de andra organisationerna erbjuder ett smörgåsbord av intellektuella aktiviteter. SJ sponsrar med rabatter för att underlätta resor till och från Stockholm.

Den 17 februari genomför vi den första aktiviteten och vid detta är det tillsammans med föreningen Vetenskapssport, filosofigruppen Sherpa och 3D experten Stefan Löfdahl Grelsson. Bland annat erbjuder vi aktiviteter som att prova hur det är att tävla i vetenskap och problemlösning, filosofisk salong om rättvisa, jamma fritt med andra musikintresserade, programmera och printa i 3D, diskutera, utveckla resonemang och tankesätt tillsammans med andra ungdomar eller bara hänga, snacka och fika. Under våren kommer vi att ha ett flertal andra organisationer medverka, bland annat kommer Mattekollo delta i april och det blir bland annat japanska pussel och problemlösning.

Mer info och anmälan finns på www.brainpoolsweden.com

Hör gärna av er med frågor eller funderingar eller om ni på något sätt vill stötta oss, allt är välkommet!

//Tomas Bendz, medgrundare Brainpool. 070-261 79 02, tomas.bendz@brainpoolsweden.com