Att fortbilda sig inom särskild begåvning

Jag får frågor ibland kring hur man kan fortbilda sig kring särskild begåvning. Här kommer ett svar jag nyss gav till en lärarstudent, kanske finns det fler som vill ta del av svaret:

I Sverige finns det idag 3 kurser inom området som ger högskolepoäng. 

På Stockholms universitet finns 2 st 7,5 hp kurser just inom specialpedagogik som verkar vara ditt område Särbegåvning i skola och förskola I & II. Mer info på länkarna nedan:

På Linnéuniversitetet finns en kurs inriktad på matematik och särskild begåvning, Stöd och utveckling av matematisk förmåga.

För att lära sig utan att för den skull ta poäng rekommenderar jag varmt GERRIC – ett Australiensiskt fortbildningsmaterial för lärare, jag använder det som bas i det skolutvecklingsprojekt jag leder i ämnet i Karlstad. Länk till GERRIC hittar ni på på högersidan via projektsidan till Med rätt att utmanas - i en skola för alla: skola.karlstad.se/sarskiltbegavadeelever

Självklart bör man även läsa Skolverkets stödmaterial, det kan vara lämpligt att börja med det. Det är lättläst och översiktligt. Viktigt att man läser delarna i kapitel 1 innan man går på de ämnesdidaktiska.
Skolverket – Att arbeta med särskilt begåvade elever

En kortare introduktion till särskild begåvning kan du få i artikeln 12 tecken på att du har en särbegåvad elev.

Varmt välkomna att kontakta mig med frågor och funderingar,

Önskar alla en fin tisdag!
/Elisabet