Pythagora Quest och matematikklubb

I går måndag var en härlig dag!

Först distriktsfinal i Pythagora Quest en tävling för högstadieelever - i matematik förstås ;-)

Ca 550 ungdomar i Värmland var med i kvaltävlingen, av dessa satt 24 st fördelade i lag om 3 och kämpade med väldigt roliga och inte alltför lätta matematikproblem. Bara ett lag kan vinna - och det gjorde Rudsskolan med fantastiska 31 poäng av 35 möjliga. På 2:a och 3:e plats kom Engelska skolan. Med och tävlande vad även Hammarlunden från Hammarö, Fryxellska skolan från Sunne, Forshaga lärcenter och Djurgårdsskolan från Kristinehamn. Fantastiskt bra jobbat allihop!

Några av de tävlande fortsatte sin matematikfyllda måndag med matematikklubb på eftermiddagen mellan klockan 16-17:30. Där arbetade vi med att försöka visa under vilka förutsättningar vi kan fylla en kvadrat bestående av mxm rutor med svarta och vita rutor så att det är olika antal svarta rutor i resp. rad, men samma antal svarta rutor i samtliga kolumner. Att resonera sig fram till hur det ska vara är en sak, här tog vi det vidare ytterligare ett steg och bevisade vilka förutsättningar som måste gälla.

Eleverna tänkte inte på det sätt jag hade tänkt och förberett mig på, men det är ju bara att hänga på. Extra roligt blir det när ungdomarna inte riktigt tror på varandra och måste undersöka om påstående stämmer. Fantastiskt bra jobbat! Och det där med aritmetiska summor som jag så gärna hade velat lära ut kan väl komma en annan gång - antagligen när jag minst anar det :-)