Återkoppling som en hälsning

Återkoppling är en del av vårt dagliga liv och en viktig sådan - i olika sammanhang; i skola och utbildning såväl som i vår fritid. När man bedriver utbildning både av sig själv och andra är det lätt att ’snöa in sig’ på olika artiklar eller föreläsningar på temat, men så plötsligt dyker det där ögonblicket upp när man minst anar det som också ger fenomenet ett innehåll.

Att vi som bedriver undervisning får återkoppling från både elever och kolleger har vi säkerligen alla erfarenhet av. Vi behöver det dels för att själva utvecklas, dels för att bättre förstå andras behov. Barn är experter på återkoppling och igår fick jag en hälsning som verkligen satte spår. Grannfamiljens yngsta har äntligen fått ta ut sin cykel och hon tränar flitigt på gångvägen utanför huset. Jag brukat stanna till och prata när jag har tid – det är liksom en Astrid Lindgrensk värld som öppnar sig.

När jag sedan på eftermiddagen står och grejar i köket tycker jag mig höra brevinkastet knäppa till, och där ligger följande hälsning. I vanliga fall kanske ”Tant” inte skulle vara så smickrande, men i denna situation med rätt avsändare känns det som en riktig utmärkelse – en återkoppling helt enkelt!

                                                    /Anna