Artiklar

Här kan du läsa alla artiklar som är publicerade på den här webbplatsen.

En läsupplevelse med alla sinnen

Bokbryggan ska vara lite extra, en läsupplevelse med alla sinnen, tycker förskoleklassens lärare Ulrika Johansson Jemail.  

– Vi börjar med att titta på bilder och prata, stannar upp och fångar det som kommer.  

Hon frågar barnen vad de tror att Sommar i Stora skogen handlar om? Omslaget ger genast associationer. 

– Kaninen har en slöja, kanske ska hon gifta sig. 

Och där kommer tomten med en färgburk. Han har säkert målat den ena kaninen svart, tror barnen.   

– Men varför ser han så sur ut? 

Svaren finns i texten men det är en stund dit. Funderingarna fortsätter, och någon återvänder till det där med bröllop. Vad kallar man den bruden gifter sig med?  Ingen vet. Fröken berättar. 

– Brudgum, vilket roligt ord. 

Kvinna med bok framför sig.
Inslagen i guldpapper, och med ett alldeles eget hus längst fram i klassrummet, introducerades årets bok. Rubinens barn börjar med bilderna. Sen orden.

För Ulrika är ordförståelse en viktig del av Bokbryggan. Många vardagsuttryck är långt ifrån självklara för en sexåring. Hon pausar ofta i berättelsen och stämmer av begripligheten.  

– Det är jätteviktigt att prata om orden och fråga om barnen vet vad de betyder. Och om inte, vad tror de att de betyder? 

Att få igång boksamtal med spontana sexåringar är inga svårigheter.  

– Vad har Vrese i hinken? Nej, det är inte färg. Det är tjära.  

Nytt krångligt ord. Tjära båten, vadå kära? Ulrika visar och förklarar.  

– Då fick ni svar. Vrese har inte målat kaninen svart. Han har tjärat båten och nu lyssnar han till koltrastens kvällskonsert. 

Hon tar fram en bild på smart-tvn. Så här ser koltrasten ut. Och så här låter den.  

Myggan och humlan, som gjorde entré i förra kapitlet, har blivit faktablad. De följer med hem som läxa och ingår i förskoleklassens arbete om våren. 

Ulrika involverar gärna föräldrarna i Bokbryggan. Både att de läser berättelsen tillsammans med barnen och pratar om de ämnen som kopplas till texten. 

– Det stärker språkutvecklingen och det är roligt att dela läsupplevelsen med familjen, säger hon. 

Bokbryggan – Så funkar den

Bokbryggan är ett språkfrämjande arbete som riktar sig mot förskolan och skolan (1-8 år) i Karlstads kommun.  Det är ett samarbete mellan Barn- och ungdomsförvaltningen och Kultur- och fritidsförvaltningen. 

Bokbryggan är uppdelad i Lilla Bokbryggan (1-4 år) och Stora Bokbryggan (5-8 år). Varje år utser arbetsgrupper som består av  lärare, förskollärare och  fritidspedagoger  en bok till respektive  bokbrygga.  

Arbetet med att ta fram årets bok leds av en  barnbibliotekarie från Karlstads stadsbibliotek  och en verksamhetsutvecklare från Barn- och ungdomsförvaltningen.  När bokvalet är klart skickas en inbjudan ut till förskolor och skolor i Karlstad som anmäler sitt intresse att delta. Under läsåret erbjuds olika träffar för pedagoger på de förskolor och skolor som deltar.

Bokbryggans utvalda bok läsåret 2015/16 – Sommar i stora skogen

Ulf Stark och Eva Erikssons midsommarsaga är full av trolldom och kärlek, med både bröllop och fest. Men dessförinnan drar stormen över Stora skogen. Alla djuren måste fly. Bara Vrese, gårdstomten, kan rädda dem. Sommar i Stora skogen är uppföljare till Jul i Stora skogen.

Text: Helena Söderqvist
Foto: Johan Eklund

Artikeln är även publicerad i magasinet Kreativa skolan – i samarbete mellan Region Värmland, Pedagog Värmland och Karlstads kommun

Lämna ett svar

Skapa konto